Ιερά Μονή Φιλοκαλίου

 

Η Ιερά Μονή Φιλοκαλίου βρίσκεται στο βουνό Μόβρη, σε υψόμετρο 500 μέτρων περίπου ανατολικά του χωριού Πέτα με απέραντη θέα στην πεδιάδα της Δύμης.

 

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκδοχή για την προέλευση της Ονομασίας  του μοναστηριού.

 

- Μια πιθανή εκδοχή είναι να πήρε το όνομά του από κάποιον κάτοικο της περιοχής που ονομάζονταν "Φιλοκάλης".

 

- Σύμφωνα με μια  παλαιότερη εκδοχή το όνομα της Μονής οφείλεται στα ωραία κάλλη της περιοχής που είναι χτισμένο το μοναστήρι.

 

- Και κατά μια άλλη εκδοχή το όνομα "Φιλοκάλι" αποτελούσε Βυζαντινό τοπωνύμιο  της περιοχής αυτής η οποία φαίνεται ότι ανήκε σε κάποιον μέγα δούκα της Πελοποννήσου  και στρατηγό, μάγιστρο,που ονομάζονταν Φιλοκάλης Ευμάθιος. [θέματος Κρήτης (ΙΒ΄αι’) ]

 

Η Ιερά Μονή φαίνεται ότι ιδρύθηκε αργότερα, ίσως τον ΙΖ’ αιώνα.

Δύο σιγίλλια, δηλαδή έγγραφα, που έχουν τη σφραγίδα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ και βρίσκοντε στην Ι. Μονή Μαρίτσης, αναφέροντε στην Ιερά Μονη Φιλοκαλίου. Το ένα του 1798 αναγνωρίζει τη Μονή πατριαρχική και το άλλο του 1807 κάνει λόγο για διάζευξη των Μονών Λαύρας Καλαβρύτων και Φιλοκαλίου.  Επίσης πολλά έγγραφα της Μονής της Αγίας Λαύρας αναφέρονται κυρίως ως αποδεικτικά πληρωμής του ετήσιου Πατριαρχικού δικαιώματος 1800-1808 (Λουκίας Δρούλια …..13-15). Συγκεκριμένα σ’ ένα κατάστιχο της Αγίας Λαύρας του 1797 γίνεται συστηματική περιγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Μονής η οποία αποτελούνταν από 1.368 στρέμματα αγρών, αμπελιών και σταφίδων, 600 ελαιόδεντρα, 1.396 ζώα, μικρά και μεγάλα σπίτια και καταστήματα. Το 1846 είχε δίκη με το Μ. Σπήλαιο και ζητούσε 1.300 γρόσια από χρέος που υπήρχε. Η Ι. Μονή διαλύθηκε νωρίς και στερήθηκε την κτηματική της περιουσία και μόνον 10 στρέμματα ποτιστικής γης απέμειναν σ’ αυτή. Επίσης στα γενικά αρχεία της Κρήτης υπήρχε φάκελος, ο οποίος ανέφερε ότι η Μονή Φιλοκαλίου υπαγόταν στο Δήμο Δύμης.

 

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή ανήκε στην Πάτρα και ήταν "σταυροπηγιακή". Κατά την επανάσταση του 1821, στη μάχη του Φιλοκαλίου τραυματίστηκε ο αγωνιστής Γρηγόριος από το Δραγάνο. Επίσης το 1824 η Μονή έγινε τόπος συγκέντρωσης των ελληνικών στρατευμάτων. Το 1830 διασώθηκε με ηγούμενο τον Χρύσανθο (Τριανταφύλλου ο Κύπριος).

 

Στον περίβολο της Μονής σώζονταν μία επιγραφή του 1804 ανέφερε  ότι ηγούμενος της Μονής ήταν ο ιερομόναχος Ιωσήφ και κατά τις ημέρες του ανακαινίστηκαν τα κελιά της Μονής. Με τα χρόνια όμως η Ι. Μονή υπέστη πολλές φθορές. Το 1990 ένα μεγάλο μέρος του ναού κατέρευσε και το 1993 ξεκίνησαν οι διαδικασίες επισκευής και αναστύλωσης του ναού, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν το 2000. Το 2001 μετά το πέρας των εργασιών ο ναός εγκαινιάστηκε από τον άλλοτε Μητροπολίτη Πατρών, Νικόδημο.

 

Σήμερα η Ιερά Μονή Φιλοκαλίου δέχεται πλήθος επισκεπτών για προσκύνημα αλλά και απόλαυση της γύρω καταπράσινης και με ανοιχτό ορίζοντα περιοχής. Οι θρησκευτικές τελετές πραγματοποιούνταν στον προαύλιο χώρο του ναού, επιβεβαιώνοντας έτσι το μεγάλο ενδιαφέρον και την αγάπη πολλών ανθρώπων για την περιοχή.

 

Ο εορτασμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο πανηγυρικά στις 8 Σεπτεμβρίου (Γενέσιον της Θεοτόκου) και οι κάτοικοι του χωριού Πέτα και των γύρω βέβαια χωριών συρρέουν να προσκυνήσουν τον ιστορικό τούτο τόπο.

 

 

 

 

 
 

<< Κεντρική Σελίδα